1. Pripravíme si suroviny
1,5 -2 kg kapor (ostriež, sumec alebo šťuka), 0,3 kg malých rýb (rôzne druhy, hlavne drobné), 10 dkg domácej slaniny, 1 rajčina, 1 až 2 lyžičky mletej červenej papriky, 4 cibule, 1 mrkva, 1 petržlen, 9 zrniek čierneho korenia, 2 bokové listy, 5 guľatých sušených paprík (alebo 3 čerstvé), 5 zrniek nového korenia, soľ a 2,5 -3 l vody.
2. Samotná príprava
Do vopred pripraveného hrnca vložíme 2 nadrobno nakrájané cibule. Všetky drobné ryby, hlavy a taktiež rybacie plutvy. Kúsok zeleru alebo na hrubšie rezančeky nakrájaný petržlen. Ďalej čierne a nové korenie a bobkový list. Spolu to varíme 40 až 45 minút.
Medzi tým si osmažíme najemno nakrájanú cibuľku na troche slaninky. Pozor, aby cibuľka nezhnedla a nespálila sa! Stiahneme z ohňa a pridáme mletú červenú papriku. Celé to rýchlo zamiešame a vrátime spať na oheň. Olúpanú a nakrájanú rajčinu (poprípade lyžicu kečupu) opatrne pridáme za stáleho miešania. Necháme chvíľku podusiť. Potom pridáme nadrobno pretlačené malé ryby (odporúčam premlieť na domácom mlynčeku, tým máte zaručené, že nebudú v polievke kostičky), osolíme podľa chuti, pridáme taktiež mrkvu a guľatú papriku.
Potom vývar, ktorý sa nám pomaly dovaril, scedíme (zlejeme vodu) a pridáme k našej cibuľke. Celé to varíme ďalších 20 až 25 minút. Najlepšie tesne pod bodom varu. Potom pridáme ikry alebo mlieč, pripravené podkovičky z kapra a mletú štipľavú papriku. Opatrne s miešaním, aby sme si nerozbili kapra. Takto varíme ďalších 10 až 15 minút.
3. Dobrú chuť
Polievočku podávame horúcu a najlepšie ihneď po dovarení! Skvelo chutí s bielym domácim chlebíkom a dobrým vínom (najlepšie suché).