Tak opäť raz som sa uchýlil k napísaniu nejakého toho receptu. Tento raz by som vám rád predstavil recept na naozaj veľmi dobrý jablkový koláč. Recept som objavil nedávno a tento koláč som si naozaj obľúbil a dúfam, že rovnako ako mne, zachutí aj vám. Tak sa teda pustíme do pečenia.
Čo na to potrebujeme:
5 vajec, 0.5-0.75kg nastrúhaných jabĺk, 300g hrubej alebo polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 200g práškového cukru, hrozienka, posekané orechy, džem, čokoláda.
Postup:
Tak ako pri väčšine koláčov, začneme rozmiešaním vajíčok. Tieto vajíčka vymiešame až do penista spolu s práškovým cukrom. Až bude zmes peniť, tak pridáme múku a prášok do pečiva (kypriaci prášok). Do našej, už trošku hustejšej masy pridáme jablká, ktoré sme si predom postrúhali. Taktiež môžeme sem pridať hrozienka, posekané orechy alebo niečo iné, čo vás napadne, že sa tam hodí.
Teraz to všetko vymiešame, ale už stačí len vareškou. Túto zmes si odložíme a ideme si pripraviť plech. Plech vymastíme (masťou alebo olejom) a vysypeme múkou. Treba poriadne celý povrch plechu, aby sa nám nič nepripieklo. Do tohto, múkou vysypaného plechu teraz nalejeme našu zmes. Poriadne rozotrieme, aby nebol koláč krivý.
A teraz ho vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°, približne na 20 minút. No môže to trvať aj trošku dlhšie, tak podľa vášho uváženia. Keď bude povrch už do zlatista, tak už koláč je určite hotový. Vyberieme koláč a necháme vychladnúť. Po vychladnutí celý koláč natrieme džemom (najviac sa hodí ríbezlový, ale je jedno, aký si zvolíte). Na tento džem si nalejeme čokoládu, ktorú sme si roztopili na polevu. Teraz necháme koláč znova vychladnúť, aby nám čokoláda stuhla. A môžeme podávať.
Prajem úspešné upečenie koláča a dobrú chuť!